knap-privat.png
mortalin-logo-web

Bananfluer

Beskrivelse:

En bananfluehun kan lægge op til 25 æg om dagen

 

Et højt hygiejneniveau er den vigtigste bekæmpelse af bananfluer

Bekæmpelse af bananfluer er ikke så let, men årsagen til, at de bliver et problem, er i langt de fleste tilfælde manglende hygiejne. Man skal sørge for en daglig rutine med fjernelse af frugt- og saftrester. Så undgår man i meget høj grad, at problemet med bananfluer udvikler sig.
I produktionslokaler bør man desuden have opsat UV-lysfælder, som kan bekæmpe de bananfluer, som udvikles i produktionen eller kommer ind med råvarer.

Bananfluebekæmpelse er en varig proces.

Bananfluer kaldes også for Eddikefluer, Vinfluer eller Frugtfluer. Navnene giver straks en idé om, hvad det er, de kan lide. Og formeringen i frugt, saft og grøntsager gør dem til skadedyr.

 

 

Bananfluer – Biologi


Bananfluer kaldes også for eddikefluer, vinfluer eller frugtfluer. Navnene indikerer, hvad det er, de kan lide. Der findes over 600 arter bananfluer, men det er kun et par af dem, der optræder indendørs.

De voksne fluer er lette at kende; de er 3-4 mm lange og gulligbrune, og de flyver på en typisk stilfærdig, svævende måde, de har ofte røde øjne. Formeringen i frugt, saft og grøntsager gør dem til skadedyr.
En bananfluehun kan lægge op til 25 æg om dagen og helt op til 2.000 æg i hele dens liv. De udvikles i løbet af et døgn, og larverne er hvidgule maddiker, som bliver 4-5 mm lange. Pupperne ligner nærmest små brune frø. De voksne fluer tiltrækkes tit langvejs fra af gærende frugt eller grøntsager.


Skadedyr Bananflue

Spalte 2:

Forebyggelse mod bananfluer


Forebyggende må man sørge for at opbevare de ting, som kan tiltrække bananfluer på en måde, så de ikke kan lægge æg i dem. Det er altså vigtigt ikke at have stødte frugter eller grøntsager liggende fremme, ikke at have tomme vin- og ølflasker stående for længe og at sørge for, at syltetøj, asier mm. er i tætte beholdere.
 

Om sommeren kan bananfluer også yngle udendørs, og man skal være opmærksom på arnesteder som skraldespande og kompost- og affaldsdynger, specielt med nedfaldsfrugt og lignende. For at undgå flueudvikling i affalds- og kompostbeholdere bør de holdes lukket, og de skal tømmes jævnligt og renses omhyggeligt efter hver tømning.
På virksomheder, hvor man arbejder med henkogning og syltning af grøntsager og frugt, må man effektivt søge at holde fluer ude. Man er ofte tilbøjelig til at overse, hvor lidt plads bananfluer behøver for at udvikle sig.
Returemballage i form at tønder, kar, glas og flasker med sjatter i kan være årsag til store fluebestande, og det samme gælder dårligt rengjorte affaldsbeholdere. Fluepupperne, som cementeres fast til underlaget, er vanskelige at fjerne og kan give anledning til reklamationer i forbindelse med genbrugsemballage. Bananfluer er ofte et overset skadedyr, indtil de bliver rigtig mange.


Bananflue bekæmpelse


Det er vanskeligt at bekæmpe skadedyr som bananfluer, fordi de grundlæggende er resultatet af manglende hygiejne. Da de desuden formerer sig uhyggeligt hurtigt, vil en forebyggelse med UV-lysfælder både være en effektiv skadedyrsbekæmpelse og en god indikator for, hvornår det er tid til at sætte ind med ekstra rengøring af maskiner og udstyr.

Tilbage

Logo-NPMA.png
Logo-BPCA
Logo-CEPA.png
Logo-BS.png

Mortalin er sponsor for:

Støt Børnecancerfonden

A/S Mortalin

Bråbyvej 76 - 4690 Haslev

Tlf.: 88 42 00 00 - E-mail: service@mortalin.dk

CVR: 2438 5914

 

Cookie politik

ikon-luk-knappe
PAGE NOT FOUND (id: 382)
image001.png
BilledeLink:
Bierne
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Bekæmpelse myrer
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Fødevaresikkerhed
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Skadedyrsbekæmpelse
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Insektnet
image003.png