knap-privat.png
mortalin-logo-web

Fårekylling

Beskrivelse:

Husfårekyllingen (Acheta domestica)


Husfårekyllinger (Acheta domestica) er nært beslægtet med græshopper og har ligesom disse det bageste par ben udviklet som springben. De voksne fårekyllinger er ca. 2 cm lange, gråbrune med sorte tegninger på bryst og hoved. De har to par vinger, hvoraf det bageste bruges til at flyve med, og ligesom græshopper kan de voksne hanner spille ved at gnide dækvingerne mod hinanden. Sangen, som blandt andet skal tillokke hunnerne, kan godt minde om kyllingepippen, og det er det, det danske navn hentyder til.


Harmløse insekter


Fårekyllingerne kan ernære sig af næsten alle former for organisk stof. De foretrækker nok bløde, henfaldende plantematerialer, men de kan også leve af ådsler og af andre insekter. De kan gøre nogen skade på levnedsmidler, og der er eksempler på at de har gnavet huller i papir og tekstiler, som de dog ikke kan leve af. I det store og hele må dog siges, at fårekyllinger er harmløse husdyr; den alvorligste gene er at de kan holde folk vågne om natten med deres pippen. Nogle steder i verden synes man lyden er hyggelig og holder fårekyllinger i bure som husdyr.


Husfårekyllingen kræver varme


I sommermånederne kan den leve i det fri, men om vinteren er den her i landet afhængig af opvarmede lokaliteter og kan kun klare sig udendørs på specielle steder, som f.eks. i affaldsbunker, hvor temperaturen på grund af gæringen er høj. Nogen kulde kan den dog tåle, og en fårekylling kan godt overleve flere timers ophold i frostgrader.


Husfårekylling

Spalte 2:

Livscyklus


Hunnerne lægger i gennemsnit ca. 100 æg, som anbringes i fugtig jord, sand eller lignende. Hvor forholdene tillader det, foregår forplantningen året rundt. Udviklingen fra æg til voksen går gennem en række nymfestadier, som ligner mindre udgaver af den voksne. Ved almindelig stuetemperatur (20°C) bliver fårekyllingen kønsmoden på ca. 10 måneder. Ved 30°C tager udviklingen kun et par måneder.

Fårekyllingerne kan ernære sig af næsten alle former for organisk stof. De foretrækker nok bløde, henfaldende plantematerialer, men de kan også leve af ådsler og af andre insekter.

De kan gøre nogen skade på levnedsmidler, og der er eksempler på at de har gnavet huller i papir og tekstiler, som de dog ikke kan leve af.

Tilbage

Logo-NPMA.png
Logo-BPCA
Logo-CEPA.png
Logo-BS.png

Mortalin er sponsor for:

Støt Børnecancerfonden

A/S Mortalin

Bråbyvej 76 - 4690 Haslev

Tlf.: 88 42 00 00 - E-mail: service@mortalin.dk

CVR: 2438 5914

 

Cookie politik

ikon-luk-knappe
PAGE NOT FOUND (id: 382)
image001.png
BilledeLink:
Bierne
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Bekæmpelse myrer
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Fødevaresikkerhed
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Skadedyrsbekæmpelse
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Insektnet
image003.png